Stațiuni atestate în Gorj

Stațiunea balneoclimaterică SĂCELU

         Localitatea Sacelu este situata pe drumul judetean 661, la 7 km N de DN 67 Targu Jiu – Ramnicu Valcea, la circa 20 km de gara CFR Targu Carbunesti si la circa 30 km de Targu Jiu, intr-o zona de dealuri acoperite cu paduri de stejar si fag.
         In Sacelu se poate ajunge cel mai usor cu masina pe soseaua europeana E70 (Craiova -Targu Jiu- Petrosani-Deva) pana in Targu Jiu de unde se intra pe drumul judetean spre localitatile Crasna si Sacelu. Dinspre Sibiu si Pitesti se vine prin Ramnicu Valcea de unde se intra in drumul judetean DN67 iar dupa localitatea Bengesti se face dreapta spre Sacelu si mai departe spre Crasna.
        Comuna Sacelu este alcatuita din 5 sate. Este situata la poalele Dealului Sacelu, la 340 m. altitudine. Satul Sacelu este inclus in randul statiunilor balneoclimaterice, cu functionare permanenta, care poseda un climat de deal, sedativ, cu temperaturi medii anuale de cca. 9 grade Celsius si precipitatii ce insumeaza cca. 900 mm/anual.
        Localitatea este bogata in izvoare cu ape minerale sulfuroase, clorurate, iodurate, bromurate, sodice, hipotone si hipertone (cunoscute din anul 1840). Acestea sunt indicate in tratarea afectiunilor reumatismale, a celor posttraumatice, neurologice, s.a. Primele stabilimente balneare au fost construite in anul 1888.
        Exista si un muzeu etnografic si istoric, amenajat intr-o casa din sec.XVIII. Principalii  factori curativi sunt apele  minerale (iodurate,  bromurate, s odice,  clorurate,  sulfuroase) utilizate atat in cure interne cat si externe precum si namolul terapeutic din lac.
       Acestia se utilizeaza in tratarea unor afectiuni reumatismale, ginecologice si asociate, precum si afectiuni ale sistemului nervos central si periferic. Exista si un izvor de apa minerala (denumit Caciulata), care trateaza afectiuni ale stomacului, pancreasului, colonului, etc.

VEZI LOCALIZAREA PE HARTĂ

SĂCELU  – FACEBOOK